Δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις …. Σεπτ. 2012

Στην συνέχεια των προηγούμενων άρθρων μου για μια καλύτερη δημοκρατία (Φιλελεύθερος, ένθετο Πολιτική, 21/12/2003, σ. 22-23, 11/1/2004, σ. 23 και 18/1/2004, σ. 22) και ιδιαίτερα του άρθρου μου για ένα είδος σύγχρονου «εξωστρακισμού» πολιτικών προσώπων (βλ. Φιλελεύθερος 8/1/2012, σ. 55), προτείνω και την παρούσα συμβολή σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του πολιτικού βίου, καθώς και της ηθικής και ποινικής του οριοθέτησης. Χωρίς να ξεχνούμε ότι και η οριζόντια ψηφοφορία είναι επίσης σημαντικό βήμα για την βελτίωση της δημοκρατίας, όμως δεν συμφέρει στα κόμματα, γι’ αυτό κάποτε ο αείμνηστος Φρίξος Πετρίδης είχε δηλώσει ότι ζούμε σε δικτατορία πέντε κομμάτων. Μήπως θυμάται κανείς πότε και γιατί το είπε;

Η εντιμότητα και η άρτια ηθική εκ μέρους του πολιτικού ή όποιουδήποτε άλλου πολίτη, που επιθυμεί να εκλεγεί σε όποιαδήποτε θέση, είναι εκ των ων ουκ άνευ προαπαιτούμενον. O Αριστοτέλης θεωρεί την πολιτική ως τον υπέρτατο σκοπό και για να είναι κάποιος άξιος της πρέπει να είναι ενάρετος.

Η απόσπαση ψήφων με ψευδείς παραστάσεις κατά την διάρκεια των προεκλογικών περιόδων και εκστρατειών, πρέπει να ποινικοποιηθεί και να είναι κολάσιμη. Υποσχέσεις και άλλες ωραιολογίες ή και ρουσφετολογίες με στόχο την απόσπαση της ψήφου των πολιτών και την αναρρίχηση με κάθε αθέμιτο τρόπο στην εξουσία (εκτελεστική, νομοθετική, Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, Διοικητικά Συμβούλια κλπ), πρέπει να ποινικοποιηθούν εφόσον μετεκλογικά θα αποδειχθεί ότι δεν ευσταθούσαν ή και ήσαν ψευδείς παραστάσεις ή και πράξεις ή και ενέργειες που αποσκοπούσαν στην απόσπαση ψήφων και εκ των υστέρων δεν υλοποιήθηκαν. Σημειωτέον ότι και η ανώτατη Δικαστική Εξουσία θα έπρεπε να ψηφίζεται από τον λαό, όπως και οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι αξιωματούχοι» του κράτους (Γεν. Εισαγγελέας, Γεν. Ελεχτής, διάφοροι Επίπτροποι και άλλοι), ώστε να είναι όντως ανεξάρτητοι αντλώντας απ’ ευθείας την εξουσία τους από την ψήφο του λαού και όχι από διορισμό της εκτελεστικής ή νομοθετικής εξουσίας, ώστε να υπάρχει σαφέστατη και εμπράγματη διάκριση εξουσιών και να εξαλείφεται η αλληλοεξάρτηση ή και το αμοιβαίο συμφέρον ή και ώφελος.

Θα πρέπει λοιπόν να τροποποιηθεί αφ’ ενός ο ποινικός κώδικας και αφ’ ετέρου ο εκλογικός νόμος και να εγκαθιδρυθεί ένα σύστημα που να υποχρεώνει τον όποιοδήποτε ζητά την ψήφο του λαού ή μιας γενικής συνέλευσης οργανισμού να καταθέτει γραπτώς και ενυπογράφως (ίσως και με ένορκο δήλωση) τις προεκλογικές του υποσχέσεις και γενικό προεκλογικό πρόγραμμα στον Έφορο Εκλογών ή αν πρόκειται για οργανισμό ή εταιρεία, στους αντίστοιχους εφόρους του κράτους και στην συνέχεια να το δημοσιοποιεί στους ψηφοφόρους. Το σύστημα αυτό θα προβλέπει και μετεκλογικό μηχανισμό ελέγχου που θα λειτουργεί είτε κατόπιν καταγγελίας κάποιου ενδιαφερομένου πολίτη ή και αυτεπάγγελτα από τους ιθύνοντες του μηχανισμού ελέγχου. Οσάκις αποδεικνύεται μέσω ειδικής διαδικασίας που θα προβλέπει ο νόμος, ότι ο εκλεγείς δεν τήρησε κατά την διάρκεια της θητείας του τα ενυπόγραφα υπεσχημένα του, η υπόθεση να άγεται ενώπιον της δικαιοσύνης και να επιβάλλεται η προβλεπομένη από τον νόμο ποινή ή ποινές. Εάν ο καταδικαζόμενος εκτίει ακόμη την θητεία του, να εκπίπτει του αξιώματός του.

Η εξασφάλιση της προαναφερθείσης άρτιας ηθικής εκ μέρους των πολιτικών ή άλλων ατόμων που επιθυμούν να εκλεγούν κάπου, θα μπορούσε να γίνει μέσω της ποινικοποίησης των ψευδών παραστάσεων, ψευδών δηλώσεων και υποσχέσεων κατά τις προεκλογικές περιόδους ή και σε όποιαδήποτε άλλη διαδικασία που αποσκοπεί να πείσει οποιουσδήποτε ψηφοφόρους να ψηφίσουν κάποιο ή κάποια άτομα.

Θα πρέπει προς τούτο να αναληφθεί πρωτοβουλία από την ίδια την νομοθετική ή την εκτελεστική εξουσία ή τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να τροποποιηθεί και εμπλουτισθεί κατάλληλα ο Ποινικός Κώδικας εκεί και όπου προβλέπει για την καταδίκη των ψευδών παραστάσεων και να προστεθεί ειδικό άρθρο για την ποινικοποίηση της απόσπασης ψήφων σε εκλογική περίοδο και διαδικασία με ψευδείς παραστάσεις ή και υποσχέσεις ή και πελατειακά ανταλλάγματα.Τροποποίηση και προσθήκη θα πρέπει να γίνει, ως προανεφέρθη και στον εκλογικό νόμο.

Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι αλλά και υπεύθυνοι να προωθήσουν την πιο πάνω πρόταση, θα αναλάβουν τις ευθύνες τους συνειδητοποιώντας ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, οι πολίτες είναι κουρασμένοι και αγανακτισμένοι με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και νοοτροπίες των παραδοσιακών μας κομμάτων και πολιτικών, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανά τον κόσμον γενικότερα, που έχουν φέρει τον δυτικό κυρίως κόσμο σε αυτό το χάος της λεγόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Απότοκα βεβαίως όλα αυτά της ατέλειας του ανθρώπου και της πνευματικής κρίσης που διέρχεται η ανθρωπότης. Ο κομμουνισμός έπεσε. Τώρα παίρνει σειρά ο καπιταλισμός και το σύστημα του άκρατου καταναλωτισμού και της αχαλίνωτης φιλελευθεροποίησης. Η μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα σε αυτούς τους δύσκολους μεταβατικούς καιρούς είναι η εξεύρεση της σύνθεσης και της χρυσής τομής των δύο αποτυχημένων ακραίων συστημάτων καπιταλισμού και κομμουνισμού, κρατώντας μόνο τα θετικά τους στοιχεία και εμπλουτίζοντάς τα με νέες ιδέες που να έχουν υγιείς πνευματικές και ηθικές βάσεις. Για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο, πρέπει σταθερά να προχωρήσει η ανθρωπότης σε τομές που θα αλλάξουν άρδην τον πολιτικό και πολιτειακό βίο και γίγνεσθαι.